Sunday, May 13, 2007

Yrkesveiledning

I gårsdagens Aftenposten kunne vi lese om toppledernes lønninger og hvordan de øker i større grad enn for ”vanlige ansatte”. Begrepet ”toppledernes pengedryss” ble benyttet. I Telenor har toppledelsen på 8 personer lønninger (grunnlønn, bonuser, opsjoner etc) på til sammen 57 millioner kroner, hvilket gir et gjennomsnitt på over 7 millioner per person. Det er klart at dette virker vanvittig for oss ”vanlig ansatte”.

Sammenlignet med gjennomsnittslønnen i mange andre yrkesgrupper er dette usannsynlig høye tall (utregninger basert på SSB-statistikk 2006), eksempelvis:

  • Lege: 700.000
  • Sykepleier: 350.000
  • Lærer: 360.000
  • Rektor: 480.000

Men det finnes yrkesgrupper som får betalt så det monner for sitt arbeid. Like mye som topplederne i Telenor, og utenfor Norge får de betalt det mangedoblede. Fotballspillere. Det er (etter avisskriblerier) sagt at Martin Andresen i Brann har rundt 5 millioner i lønn. David Beckham tjener det mangedoblede av hva hele Telenorledelsen tjener til sammen: 260 millioner i året.

Lærer, toppleder i Telenor eller fotballspiller for Brann? Prøve å holde styr på 20-30 late fjortiser med lærevansker og ufordragelig oppførsel? Ansvar for 32.000 ansatte og en omsetning på 91 milliarder? Eller dytte en ball rundt på en gressmatte og sørge for at den treffer nettmaskene nå og da?

No comments:

Besøkende